Участия


Фестивал на средновековните традиции бит и култура - "Калето", Мездра 2017


Тази година на 20ти и 21ви май, взех участие във Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура, който е организиран от АК "Калето" Мездра, с групата ни Проект: Св. Лазар представихме снаряжение и въоръжение на рицарите кръстоносци от Ордена на Св. Лазар, както и разликите в снаряжението на рицарите от различни периоди.Демонстрирахме приятелски дуели и битки.
Във фестивала тази година взеха участие около 50 реенактора, като се представи Българското снаряжение и въоръжение, бит и традиции от ранното средновековие до зрялото (13 в.)Средновековен панаир Асеновград - 2016

В последното издание на Средновековен панаир Асеновград, аз взех участие с групата ни Проект: Св. Лазар. Взехме участие със снаряжение и въоръжение, дуели, битки, фехтовка  и кътинг тестове. Съвместно с наемна дружина "Барадж" и НД "Традиция" демонстрирахме бойни формации и бойни тренировки на средновековните войни по нашите земи.

Участници: 

НД "Традиция – клон В. Търново
Дружина „Барадж“ - Пазарджик
Дружина „Черният Дракон“ – Румъния
Клуб „Енсифер“ – Молдова
Крепост „Туида“ – Сливен
Сдружение „Ситалк“ – Пловдив
Проект: Св. Лазар – България
И други независими възстановчици и занаятчий от България

Фестивал на Средновековните традиции бит и култура в АК "Калето" - Мездра
Миналата седмица се проведе Фестивал на Средновековните традиции бит и култура в АК "Калето" - Мездра. Събитието се проведе на 21 и 22 май .
Взех участие в събитието с кръстоносно снаряжение и въоръжение от 13 век част от Проект: Св. Лазар - България.Участие в новия видео клип на група "Епизод"


Взех участие в заснемането на новия видео клип на група "Епизод" в Асеновата крепост. Видео клипът е за новата песен посветена на Цар Иван Асен II. Песен, която ще бъде включена в предстоящият нов албум на рок група "Епизод".  Средновековен ден в музея

На 21 септември се проведе събитие "Средновековен ден в музея" организиран от Исторически музей Чирпан, 
 Събитието акцентира върху античните и средновековни игри, на които всички се радваха с огромен интерес. Стрелба с лък, въоръжение и снаряжение.
Занаяти - дърворезба и монетосечене.


Средновековен панаир Асеновград - 2015Реенактори от България и чужбина, чрез жива история, пресъздадоха по един изключително автентичен и точен начин средновековният живот - култура, бит и занаяти, въоръжение и снаряжение на средновековния човек в IV-то издание на "Средновековен панаир Асеновград".
Взеха участие - Клуб по конен спорт "Фарис", Клуб за исторически възстановки "Наследство", Сдружение "Ситалк", Бойна дружина "Барадж", Дружина "Черният дракон" и други независими възстановчици и занаятчии от цяла България.

  Фестивал на Средновековните традиции, бит и култура - Калето, Мездра, 2015 г.


На 16 и 17 Май в Археологически Комплекс "Калето" се проведе Фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра 2015". По време на събитието бяха представени: Ранносредновековен лагер, Византийски лагер, Късносредновековен лагер и различни средновековни занаяти.
Участие в Третият Средновековен Панаир в Асеновград  - 2014Тази година се проведе третият поред Средновековен панаир в Асеновград, в който бяха представени множество занаяти, стрелба с лък, конна езда, проведоха се много битки и рицарски дуели. Както всяка година, така и тази се лееше медовина.
В събитието взеха участие както сдружения, групи и занаятчии от цяла България(18ти етърски на Негово Величество полк, Асоциацията на свободните реенактори, Клуб по коннен спорт "Фарис"), така и чуждестранни възстановчици, като например Златното Буренце, Свети Теодор Стратилат и исторически клуб "Ensifer".
Средновековният панаир се превърна в традиция за Асеновград.

Участие в "Дни на предците - Плиска 2014"


Имах честа и удоволствието да бъда част от събитието "Дни на предците - Плиска 2014", организирано от НАИР "Плиска" и Сдружение Авитохол, което се проведе за трета поредна година


Събитието включва изяви на клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти, с цел всички те да покажат бита и традициите на старите българи от периода на създаването на първопрестолна Плиска. Главен акцент на събитието е използването на коне при пресъздаване на различни исторически периоди, бита, културата, и воинските традиции на нашите предци.

 Участие в "Ноща на Музейте и Галерийте" 2014

Тази година също бях част от Европейската нощ на музейте и галериите, обаче този път в моя роден град Асеновград


Представиха се - "Оръжията на ХХ век" и Представяне на традиционни занаяти в двора на музея.
Въпреки държовното време, музеят беше препълнен.
Очакваме с нетърпение следващата Нощ на музеите и галериите.

Участие във втората изложба на самоуките майстори в Асеновград


С моите средновековни одежди взех участие в изложбата на Самоуките майстори в Асеновград, организирана от Запрянка Кръстева - ИМ Асеновград. В изложбата взимат участие също така и дърворезби от Никола и Милена Петрови, ножарски изработки от Янко Драгинов, колекцията „Чукундури” на Иван Новаков от ранния му период, дървопластики на Иван Гърков и двама млади участници-учениците Костадин Бедров от 7 клас и Димитър Гицов 5 клас.

 

Участие във Втория Средновековен панаир Асеновград 2013

 За Втора поредна година се проведе средновековен панаир в Асеновград от 7 до 9 юни. 
Панаира бе организиран от Община Асеновград, Исторически музей - Асеновград и от Ангел Василев.Вход свободен

Панаирът  пресъздава Средновековието в периода 1185-1420 г. и Второто Българско царство
В рамките на тези три дни, беше пресъздаден бита и ежедневието на средновековните люде по нашите земи и Балканите(музей на открито, жива история). Всеки един от посетителите, успя да види занаяти и техники от преди хиляди години, автентични дрехи и снаряжение, всеки един ще може да вкуси медовина, да опита стрелба с лък или с копие и много други забавления.

В панаира всеки посетител можеше да види: автентични реконструкции на снаряжение въоръжение и дрехи от посоченият период, презентация и лекции на тема "проект Българският средновековен костюм", иконопис, монетосечене, средновековен начин за направа на хартия, леене на свещи, тъкане на кори, изработка на дървени лъжици, плетене на халчeста ризница, обработка на кожа, рицарска битка, фехтовка, кътинг тестове, стрелба със лък и средновековна музика. Всеки ще може да си закупи автентични средновековни аксеоари и да опита медовина.


В панаира взеха участие 

Асоциацията на Свободните реконструктори в България, 
свети Теодор Стратилат от Сърбия, 
Ассоциация Исторический Клуб "Ensifer" от Молдова, 
Църковна живопис - AMТИИ Пловдив, 
18ти етърски полкъ, 
Чигот и други свободни възстановчици от цяла България.


Снимки от събитието 


 

Участие в Дни на предците - 2013

За Втора поредна година се проведе мероприятието "Дни на предците". Организирано от НАИР "Плиска" и сдружение "Авитохол". Аз(Протостратор) имах честта да бъда част от това събитие.
Снимки от събитието


Участие в видео клип на National Geographic за Ultramarathon

Тази пролет взех участие в заснемането на видео клип за National Geographic България. Видео клипа бе предназначен за културните и туристически дестинации в областа на Родопите - Асеновград и други градове в областта.


Участие в изложбата на самоуките мастори в Асеновград


Изложбата беше организирана по идея на Запрянка Кръстева - служител във Исторически музей - Асеновград. Изложбата беше открита на 10 декември 2012 г. . С тази изложба беше поставено началото на коледните празници в градът. В изложбата бяха представени изделията на шестима самоуки майстори от Асеновград: Янко Драгинов-ножарство; Мариян Велев-металопластика; д-р Иван Гърков-дърворезба; д-р Пламен Кередчиев-дървопластика; Иван Йоров-изработка на средновековни ризници и Ангел Василев-изработка на средновековно облекло.
  Участие в Средновековен панаир   в   Асеновград (22-24ти юни 2012г.)

 

Всичко започна през 2011 година , когато с исторически музей - Асеновград и г-жа Даниела Костова задействахме нещата.
Събитието бе организирано от Община Асеновград, Исторически музей - Асеновград, Асоциациата на свободните реконструктори в България.
Мястото на събитието бе избрано с оглед близостта му до Асеновата крепост и изолацията му от самият Асеновград. Всичко това беше съобразено с връзка да създадем максимална средновековна атмосвера. Мястото беше параклис Св. Атанасии .
 Панаира беше заплануван за датите 22-24 юни с връзка легендата за смъртта на Иван Асен II .
Средновековният панаир пресъздаваше  Българското средновековие и средновековието на Балканите в периода 1185-1420г.
Бяха поканени членовете на Асоциацията, свободни реконструктори от цяла България и сръбската реенакторска група "Златното буренце". 
Въпреки горещините, събитието се радваше на огромен интерес от цяла България.
На панаира бяха показани занаяти от преди хиляди години, като например иконопис, тъкане на кори, обработка на кожа, леене на свещи, плетене на ризница и обработка на стъкло.
Аз  взех роля като един от организаторите и участниците в събитието.

Снимки от събитието