неделя, 4 септември 2016 г.

Защо да се занимаваме с историческа реконструкция?

Може би, си задавате въпроса - Защо да се занимавам с историческа реконструкция?
или Защо хората са избрали за свое хоби именно историческата реконструкция?

Има няколко причини за това.
Но нека първо да Ви разясня какво точно е историческа реконструкция и какво съчетава тя в себе си.

Историческата реконструкция е съвкупност от няколко дейности -


- Изследователска дейност, изучаване на даденият исторически период, който сте си избрали.
- Издирване на археологически паметници, находки, извори и други източници, за да пресъздадете максимално правилно и достоверно историческият персонаж, който сте си избрали.
- Експериментална археология - чрез тази дейност, вие можете да разберете, как и защо точно по този начин се е правил или изработвал даден предмет.
- Възстановка - пресъздаване на дадени исторически събития, добре проучени и добре представени пред публиката. Възстановките се правят с образователна цел за широката публика.
- Живата история или музей на открито - след дългите месеци издирване и изучаване на съответният избран от вас исторически период и исторически персонаж идва ред на берете плода на вашият труд. А именно да представите това, което сте научили пред деца и възрастни, пред огромната аудитория от любопитни очи.


За персонажът, които ще пресъздавате.


Преди да престъпите към всички тези деойности. Вие трябва да направите една първа стъпка, която е решаваща за по-нататъшната Ви работа. - трябва да решите:

- Към кой период сте се насочили - Античност, Средновековие, Ренесанс, Българско възраждане, нова история.
- От там трябва да си изберете интервал от време - Примерно аз съм си избрал Асеневци 1185 - 1241г. (добре е историческият интервал от време да не превишава 60, в краен случей 80  години.)
- Следва да си изберете географски ареал - Източна Европа, Западна Европа, Балканите, Азия, Близкият Изток. Разбира се може да пресъздадете и войник от дадена война или конфликт.

След като сте решили тези три фактора, трябва да се съобразявате със тях. Преминавате към изследване, проучване, търсене на археологически данни и примери, извори. Разбира се най - точният и необорим източник е археологическата находка. Всички дрехи, въоръжение и снаряжение, всички елементи от вашата реконструкция трябва да са от един и същи период (от едно и също събитие, ако сте си избрали конкретно събитие за възстановка).
Всичко трябва да се пресъздава по-максимално най - точен начин. Дрехите - от естествена вълна, памук, лен, коприна и пр. Коланите, чантите, обувките от - естествена кожа. Снаряжението и въоръжението от стомана винаги термично обработена. Не се допускат репродукции от неръждаема стомана. Всеки елемент от реконструкцията Ви (дори копчетата по дрехите ви), трябва да е обоснован по възможност с археологическа находка, изображение или друг извор. Ако имате възможност дори начина на изработка трябва да е автентичен - да бъдат направени така както са правени по даденият период. Автентичният начин на изработка на даденият инвентар, не се забелязва от публиката, но това ще е във ваша лична полза. Ще Ви вдъхне увереност и самата ви реконструкция ще има тежест.


Като пример, мога да дам моите реконструкции - първата е 1185 - 1241г. - тежковъоръжен български войник от този период.
- Подплатена качулка от лен и памук
- Сегментен шлем с бирник(койф) - 1.3мм дебелина на шлемът, с подшлемен регулатор от естествена кожа. Плетката на бирника е 2мм дебелина на телта, 8мм вътрешен диаметър. Не — нитовани. ( След проучване на този фактор, се оказа, че в ранното средновековие е имало не — нитовани ризници при викингите. Но по-късно са започнали да нитоват ризниците си изцяло.)
- Гамбезон от памук - 1см дебелина,
- Ризница - нитована, 1,5мм дебелина на телта, вътрешен диаметър от 10мм , почернена.
- Ламеларен доспех - 1мм дебелина на пластините, обкован с естествена кожа. Като съм надградил ламеларният доспех с ламеларна пола и рамене.
- Бозубанди - по археологическа находка е датирана 1220-1240г. репродукция от 2мм дебелина на бозубандите.
- Ковани протектори - дебелина от 1.5мм. Черпил съм информация от Библията на Кръстоносците. Изображението е малко по-надолу в тази статия и е от 1240-1250 г. Но екваливалент на тези протектори ги има и на Балканите още от 11 век.
- Капковиден щит - източник "Скилица"
- Меч X тип - по находка край Плевен. (Снимки можете да видите в "Оръжейна")
- Боздуган от 45СТ стомана тип I (Снимки можете да видите в "Оръжейна")
- Брадва - типична за цяла Европа до 13 век. (Снимки можете да видите в "Оръжейна")

Втората  ми реконструкция е на рицар кръстоносец от орденът на Св. Лазар Йерусалимски.
Като тук използвам само, кованите протектори за крака,  гамбезона и ризницата.
Новото тук е:
- Ризничев койф - нитован от 9мм вътрешен диаметър, дебелина на халките 1.5мм
- Сервелие - скрит шлем  1,5мм дебелина, закален, изработен от 65Г стомана. Изработен по изображение.
- Great helm - 1.5мм дебелина на шлемът, по археологически находки.
- Протектори за краката - 1.5мм дебелина и капачки за коленете. Източник: Изображение.
- Капачки - протектори за коленете.
- Кавалерийски меч
- Триъгълен щит - heater shieldЗа да Ви отговоря на въпроса, които съм задал в заглавието на темата:


След като сте приключили с всички тези дейности и имате вече завършена реконструкция, вие можете да участвате в събития, възстановки, фестивали, панаири и чествания ако отговарят на вашият период. Тук трябва да спомена, че всеки реконструктор/реенактор/възстановчик решава на кое място по важност да постави събитията. За мен те не са на първо място.
Разбира се, ако наблягате на възстановки, фехтовка или бойни демонстрации и схватки, вие ще трябва интензивно да тренирате, бойните техники, фехтовката, издръжливостта си и пр.

През деня Вие ще запознавате широката публика с историята такава каквато е била, ще показвате на хората различни занаяти, техники, дейности, игри, бойни формации и масовки. Тук се явява образователната част.
 Разбира се, ако не държите на автентичността си, вие ще подведете публиката и децата. Те ще ви се доверят напълно в това, което им показвате и казвате. Поради тази причина, не бива да правите компромиси с реконструкцията си. През деня, вие ще образовате децата и родителите им, не подценявайте тази ваша роля.


Чрез историческата реконструкция Вие ще научите нещо, което не можете да научите от никой учебник или книга. - защо дрехите са се правили по конкретни кройки и от даденият плат, защо даден атребут се е носил по начинът, по който се носи. Ще научите множество игри, за които не сте подозирали. Ако изберете да пресъздадете занаят, ако го правите по технологиите, които са се използвали тогава, вие ще възстановите , отдавна забравен занаят или технология. Прилагайки пълна автентичност в дейността си, ще имате възможност да разберете, защо дадена част от технологията се е правила точно по този начин или дадена дреха се е носила точно по този начин и прочие. Ще имате възможност(ако желаете) да научите HEMA (Historical European Martial Arts), бойни формации и много други.

През нощта, ще прекарвате край огъня(обикновено събитията са през летните месеци на годината) в приятна компания с бира или медовина в ръка. Под звездите на чист въздух.

Ще прекарате от 2 до 5 дни в природата, край някоя крепост или манастир, ще избягате поне за няколко дни от ежедневието си и проблемите си. Ще релаксирате максимално.


Разбира се, ще трябва да се присъедините към някоя група. сдружение или клуб.
Всяка група специализира в дадена област, една специализира в бойни демонстрации, друга във full contact боеве, трети в занаяти, четвърти в сценично присъствие. Вие самите трябва да решите в какво ще се специализирате. По този начин ще имате възможност да изберете правилната група за възстановки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар