Дейности

Исторически Възстановки

Основен аспект е историческите възстановки, които представляват пресъздаване на исторически момент - битка или аспект от живота на дадено общество в определен период от човешката история. Фокусирал съм се към Българското средновековие, като в частност е второто Българско царство или ако трябва да съм съвсем точен - Периода на Асеневци.
Историческите възстановки следват строг сценарии по който се развива събитието за да може то да бъде представено на публиката по максимално автентичен и достоверен начин.

Историческа реконструкция


Това е една от основните дейности в които съм се насочил. Реконструкция на персонаж от Второто Българско царство - аристократ и леко въоръжен войник от периода на Асеневци.
За да бъде създадена една реконструкция се черпи информация от историческите извори и изображения като църковни стенописи. Всичко се изработва от естествени материали като лен, вълна, памук, коприна. Всеки един детаел е създаден с максимално внимание.
Съсредоточил съм своето внимание към зрялото и късното средновековие по Българските земи.

Експерементална Археология

Експеременталната археология представлява съчетаването на научният и експериментален подход за да се достигне до една по-пълна и ясна картина за изучаваният период. Чрез реконструирането на дрехите и аксесоарите по един автентичен начин, така както са се изработвали тогава, позволява да се изживее максимално точно  даденият период, който изучавам.  За да тестваме функционалността и удобството на дрехите и екипировката ни, ние правим маршрути в  Родопите и тестваме оборудването си. Така се достига до една завършена картина, която да обогати познанието ми за  животът по тези земи в периодът на Зрялото и Късното Средновековие.

Средновековни лагери, панаири, фестивали


 Зависимост от почивните дни тези мероприятия могат да имат различна продължителност, като обикновено те имат продължителност от 3 дни(петък събота неделя).
До сега съм участвал в "Дни на предците" в Плиска, също така организирам изданията на Средновековният панаир в Асеновград. Който придоби огромна популярност и се радва на още по-огромна посещаемост.
В Средновековният панаир в Асеновград, всеки посетил това събитие можеше да види историята на живо, да се запознае със занаяти и техники от хиляди години, Въоръжение и снаряжение, Фехтовка и функционалност на оръжията и като цяло да се потопи в една отминала епоха славна за България.


Други дейности:

  • Участие във временни изложби
             В изложбата се включват:
  1.  Български дребен аристократ от 14 век.
  2. Тежко въоръжен български войник от периода 1185 - 1241 г.
  3. Рицар кръстоносец от ордена на Св. Лазар Йерусалимски.
  • Семинари и лекции на открито и закрито
  • Уроци в училище на открито и закрито
  • Участие в честванияНяма коментари:

Публикуване на коментар