петък, 10 април 2015 г.

Тест на новите оръжия
Изпробвах и двата меча в действие, разбира се ще продължа с тестванията. Знам,че за първият си меч не съм писал никакви отзиви. Обаче за тези ще напиша по няколко реда, тъй като единият е Ханвейка и те имат лоша репутация. А кавалерийският ми меч е вторият ми остър меч, но първият с такива характеристики и толкова перфектен(мое скромно мнение).

Първо за Ханвейката (мечът на първата снимка) - Меч за ръка и половина , тренировъчен, за спаринг и възстановки.
Ханвейката има по-дебели режещи ръбове, които не са заоблени, а върхът му има съвсем малко по-голяма дебелина.  Mечът от Ханвей се управлява лесно и много  бързо.
Острието е направено от въглеродна стомана 1065 (мисля, че тази стомана също беше 65Г ресьорна стомана).
Държката е удобна и приятна, малко голяма - за моите ръце идеална.
При удъри в дърво мечът се държи доста добре. Ако преценям силата на удърите по скала от 1 до 10 , бих казал около 6-7 сила на удър.
Интересното тук е, че при тези удъри , при които буквално използвах меча за брадва, нямаше драскотинки дори по острието.
Въпреки дебелината на острието изпробвах мечаи върху клони, разбира се това го правих за fun, а не за тестване :)
В следващите дни изпробвах меча в лек спаринг и тренировки срещу един приятел, които използваше един от моите мечове.
Интересното тук е, че ханвейката едва получи леки почти незабележими драскотинки, докато другият ми меч беше чуствително белязан.
Изводи: Мечът не е перфектен, като характеристики, но за цената си е чудесен. Идеален за някои начинаещ, какъвто съм аз. Острието е сравнително по - твърдо (50 до 53 единици на твърдост), което означава, че няма да се нараняватолкова лесно, което е перфектно за  мен. Тъй като все още не съм придобил достатъчно опит.
Недостатъци: - Няма исторически образец.
- Ножницата е от пластмаса.
- Помелът е много малък и изтегля центъра на тежеста малко далече от гарда.


Кавалерийски меч (на втората снимка)
Мечът както казах в предната си публикация е просто перфектен, лек като перце и буквално сече  въздуха. Когато удариш  някакъв предмет буквално острието свири.
Отведох този красавец в гората да посека няколко бутилки.
Успях да посека 3 от 8 бутилки(2 литрови). Това сигурно се дължи на претеснението ми, че ще ударя земята или масата, но също така, мечът не е достатъчно остър. Знам какво ще си кажете - защо не го заточя повече.
Ами средновековните мечове не са били прекалено заточени както катаните. Разбира се мога да го заточа, но мисля да продължа кътинг тестовете със зелки и тикви.
Въпреки голямата дължина на острието (93 см) мечът е много бърз и се контролира лесно.
В този меч не виждам недостатъци.
Ножницата за този меч е почти готова, има нужда от изтъняване, обковаване с кожа и евентуално колан.

Edit: От миналата седмица поднових походите си в гората, а онзи ден тествах отново кавалерийският меч. Този път опитах с бутилки от минерална вода 6 литрови  и  една от 12 литра.
Всички от по-малки бутилки ги разсякох, като се има предвид, че все още се уча, е удевително. Дори една от бутилките когато я разрязах си остана на мястото и когато поречих да я вдигна за да провера къде е разреза, вдигнах горната разрязана част, а долната си остана...изненадах се от резултата си. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар